Srpen 2015

Koprová omáčka

26. srpna 2015 v 23:09 | moje maličkost |  Vaření
Suroviny
1lžícemásla
2lžícehladké mouky
3/4lvývaru (masového)
2dlmléka
2-2,5dlsmetany
1svazekčerstvého kopru
dlechutisůl
dlechutícukr
dlechutiocet




Opraný kopr nakrájíme na jemno. V kastrolu rozpustíme tuk, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jížku.
Zalijeme vývarem nebo vodou, přídáme mléko, rozmícháme a necháme asi 20 minut vařit. Pak přidáme smetanu a kopr, osolíme, osladíme, okyselíme a necháme přejít varem.
Podle potřeby dochutíme (solí, cukrem, octem) a podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejcem natvrdo.
Jako příloha se hodí vařené brambory nebo houskový
knedlík.

To je veganské? Tak to jíst nebudu !

23. srpna 2015 v 22:22 | moje maličkost |  Všehochuť
V zásadě mi chutná to, co vaří a vařila moje maminka. To si myslím je celkem normální jev.
Nikdy jsem neřešila, zda je jídlo normální, veganské, vegetariánské apod.
Moje chuťové buňky si za ta léta navykly na určité chutě a pokud jídlo pěkně vypadá a voní, tak je mi jedno, jestli je veganské (vegetariánské ....) nebo ne.

U lidí co nejsou "postiženi" veganstvím se ale často setkávám s názorem:
"Jo to je veganské? Tak to jíst nebudu!"
Tak tenhle názor nechápu.

Zamyslete se nad následující situací.
Nejste vegan.
Co kdyby před Vás někdo položil dva dorty. A věděli jste, že jeden z nich je veganský a druhý ne.
Musíte opravdu zjistit, který z nich je veganský, abyste si ho nedali?????



Tak schválně - jak je to s dorty na obrázku?

Švestkovo-pomerančový bulgur

23. srpna 2015 v 20:00 | moje maličkost |  Zatím nevyzkoušené recepty
Tento recept jsem zatím nevyzkoušela.
Když jsem kupovala bio potraviny, byl na jednom z letáčků v prodejně.
A jelikož ty papírky pořád někde ztrácím, tak jsem si ho sem zapsala, abych ho mohla někdy vyzkoušet.

Švestkovo-pomerančový bulgur


Suroviny
200gbulguru
20gsušených švestek
40gmandlí
4lžičkykokosového tuku
4.nastrouhaná jablka
1lžičkaskořice
400mlrýžovo-kokosového nápoj Provamel
4lžičkymedu nebo rýžového sirupu
..pomerančová šťáva
.špetkamořské soli

Pokrájíme sušené švestky a nasekané mandle (předem namočené a potom oloupané) lehce orestujeme na kokosovém tuku.
Přisypte bulgur, přidejte špetku soli, med nebo sirup, zalijte rýžovao-kokosovým nápojem a vařte asi 10 minut.
Přidejte skořici a pomerančovou šťávu dle chuti a vařte ještě pár minut. Nakonec přidejte nastrouhané jablko a nechte pod pokličkou dojít.

Může se servírovat teplé i studené
Hodí se jako dezert i jako snídaňová kaše

Budu si mimo jiné muset koupit

Příprava cca 45 minut

2-4 porce

Veganská, vegetariánská nebo klasická česká kuchyně ?

22. srpna 2015 v 17:07 | moje maličkost |  Všehochuť
Kuchyň, ve které nejčastěji vařím a peču hlavně já (dále jen "Moje kuchyň" Mrkající), si žila poklidným obyčejným životem zhruba tak 18 let. Nedělo se v ní nic mimořádného. Na potravinách, které procházely touto kuchyní nebylo zcela nic zvláštního. Kupovali jsme je v obyčejných obchodech, později i v supermarketech. Jen ve svých "batolecích" letech byla zásobena také stravou vhodnou batolecího věku, neboť i její strávníci nebyli jen dospělí, ale i batolata. Jak čas plynul, stala se z ní obyčejný česká kuchyně.
V hrncích bylo často vidět brambory, rýži, knedlíky. Friťák si zase pochutnával na řízcích, karbanátkách, sem tam i na hamburgrech a hranolkách, sem tam i smaženém sýru či květáku. Na plotně nechyběla ani dušená zelenina a další pokrmy připravované z "normálních" surovin.
Prostě základem našeho jídelníčku byly suroviny, které v obchodech kupuje většina obyvatel České republiky.
Tedy maso (nejčastěji drůbeží, pak vepřové, rybí a sem tam i hovězí), brambory, rýže, knedlíky, vejce, kravské mléko, jogurty, zelenina, ovoce, mouka, ......
Ale zhruba tak před 2 roky začala zcela nenápadně moje kuchyň měnit svoje návyky. Snad proto, že se můj syn začal intenzivně zajímat o skladbu svého jídelníčku, snad proto, že se jí nelíbila "jednotvárnost" jídel v ní připravovaných.
Postupem času vypustil můj syn z jídelníčku nejprve salámy, pak vepřové maso, časem i drůbeží a rybí, časem i kravské mléko a vejce. Naopak přibyla kvanta zeleniny a ovoce, různá semínka a oříšky. Když to shrnu, prostě je z něj vegan.

A tak moje kuchň má teď 4 naprosto různé strávníky

Můj syn
Vegan !!! Jídlo živočišného původu by nejedl, ani kdyby měl mít hlad. Jeho jídelníček nejčastěji obsahuje veškerou dostupnou zeleninu a ovoce v jakékoliv podobě, mléko (sojové, ovesné, kokosové, ...), oříšky, semínka, .... no prostě vše co někde vyrostlo. Ale ani s moukou to není tak jednoduché. Když už z mouky, tak špaldové, kukuřičné, amarantové, ..)

Můj manžel
Klasická česká kuchyně.
Prostě bych k tomu dodala - "Starýho psa novým kouskům nenaučíš" Usmívající se a z velkého množství zeleniny by se asi "osypal" :D

Moje dcera
Celkem čerstvá vegetariánka. Letos o prázdninách vypustila ze svého jídelníčku maso a jídla maso obsahující.
Řekla bych, že se zatím tzv. "plácá" mezi námi ostatními a svůj jídelníček zatím hledá. Ale její bratr je v tomto směru jejím velkým vzorem.

Moje maličkost
Vegan ani vegetarián ze mě není. Neholduji ale ani klasické české kuchyni. Často by se dalo říci, že moje jídlo je vegetariánské, ale není tomu tak. Na mém talíři maso nechybí, jen to není tak často. Sem tam do mého jídelníčku zavítá a nějaká ta šunka. Bez kravského mléka a vajec (a pokrmů z nich připravených) si nedokáži svůj jídelníček představit.. Ale je pravda, že na mém talíři je také velmi často zelenena a zeleninové prokrmy.

A tak moje kuchyň teď často volá po více hrncích. Sem tam se i zjeví myšlenka, že by neškodil další sporák. Ono uvařit najednou pro tolik různorodých strávníků, občas bývá problém. Zvlášť, když její strávníci, mají trvdou "palici".
I polévky musí být dvě.
V jedné polévce nesmí chybět masový vývar, a "pořádné" nudle. Druhá polévka nesmí k vývaru ani přičichnout, musí v ní být hodně zeleniny a nudle samozřejmě bezvaječné, prostě veganské.

No a tak je moje kuchyň plná experimentů a nových veganských receptů, které si zatím moc nepamatuji. Hledám je různě po internetu a pak je upravuji k obrazu svému. Nebo opráším již dříve získané "klasické" recepty a upravuji je na veganský způsob.

A protože chci mít tyto recepty někde sepsané a sem tam má můj veganský pokrm úspěch i u jiných veganů, tak jsem si založila tento blog, kde se můžu o recepty - a nejen ty veganské - podělit. Vdyť i já sama často hledám na netu recepty.

Kokosová bábovka ve veganské úpravě

22. srpna 2015 v 15:50 | moje maličkost |  Sladké vegan-pečení
Přizpůsobila jsem si recept na kokosou bábovku (viz rubrika Sladké pečení) na veganskou úpravu.

Hrnek mnou použitý je 1/4 litrový.

Suroviny
1,5hrnkumouky
1,5hrnkukokosu
3/4hrnkutřtinový cukr
1sáčekbio vanilkového cukru
1sáčekbio prášku do pečiva
1/2hrnkurostliného oleje
1hrneksojového mléka
1a 1/2banánu
50gčokolády

Co se týká mouky, tak nepoužiji klasicou hladkou mouku. Použiji alespoň dvadruhy mouky - zhruba tak v poměru 1:1 podle toho jaké mám zrovna doma a nebo dle inspirace. Věšinou jsou to některé z následujích - amarantová, špaldová, kukuřičná. Pokud použiji špaldovou mouku, nedodržím poměr 1:1, ale dám méně špadlové (spíš v poměru 1:2).
Kypřící prášek je bezfosfátový s bio kukuřičným škrobem (nebo použiji jedlou sodu a ocet). Bio vanilkový cukr je třtinový. A čokoláda je také veganská.
Banán je místo vajec. Když nemám zrovna banán, použiji náhražku vajec.

Banán rozmačkám - "rozčvaňhám" vidličkou.
Smíchám zvlášť sypké suroviny a zvlášť tekuté.
Pak tekuté suroviny naleji na suché a důkladně promíchám.
Čokoládu buď nastrouhám, nebo nasekám.
Nebo čokoládu vynechám (tak často zase doma veganskou čokoládu nemáme).
Pak místo ní přidám sekané oříšky nebo rozinky.
Někdy jsou v bábovce rozinky, oříšky i čokoláda.
Jindy zase nahradím kokos strouhanými ořechy a z kokosové je rázem ořechová bábovka.
Nebo místo kokosu použiji mák - pak je to 2 hrnky mouky a 1 hrnek máku)

Směs naleji do vymazané a vysypané bábovkové formy.
Peču pro 180°C cca 1/2 hodiny v předehřáté troubě.


Další obměna - místo bábovky - muffiny (pečeme cca 15 min - dle velikosti)

Moje dnešní varianta - maková bábovka s rozinkami




Kokosová bábovka (hrníčková)

22. srpna 2015 v 15:13 | z pořadu Kluci v akci |  Sladké pečení
Občas hledám inspiraci i v televizi. Zkusila jsem bábovku podle receptu z pořadu "Klici a akci".
Stala se jednou z oblíbených bábovek naší kuchyně. Má mi veganskou úpravu (jukněte do rubriky Sladké vega-pečení).

Hrnek mnou použitý je 1/4 litrový.

Suroviny
1,5hrnkuhladké mouky
1,5hrnkukokosu
3/4hrnkucukru krupice
1sáčekvanilkového cukru
1sáčekprášku do pečiva
3/4hrnkuoleje
3/4hrnkumléka
3celávejce
50gčokolády

Už si tak úplně nepamatuji, jaký postup přípravy byl v již zmiňovaném pořadu.

Já si smíchám zvlášť sypké suroviny a zvlášť tekuté.
Pak tekuté suroviny naleji na suché a důkladně promíchám.
Čokoládu buď nastrouhám, nebo nasekám.
Občas přidám sekané oříšky nebo rozinky.
Někdy jsou v bábovce rozinky, oříšky i čokoláda.
Jindy zase nahradím kokos strouhanými ořechy a z kokosové je rázem ořechová bábovka.
Nebo místo kokosu použiji mák - pak je to 2 hrnky mouky a 1 hrnek máku)

Směs naleji do vymazané a vysypané bábovkové formy.
Peču pro 180°C cca 1/2 hodiny v předehřáté troubě.


Další obměna - místo bábovky - muffiny (pečeme cca 15 min - dle velikosti)

Můj první článek

8. srpna 2015 v 23:18 | já |  Všehochuť
Můj blog zatím nemá tu úpravu, jakou bych si přestavovala. Budu na tom průběžně pracovat. Prozatím nechám vše na šablonách již vytvořených, a zaměřím se na obsah.

Je to to teprve můj první blog a můj první článek a s úpravou zatím nemám žádné zkušenosti. Teda vlastně ani s blogem jako takovým.
Usmívající se