Září 2015

Lívance

28. září 2015 v 16:22 | moje maličkost |  Vaření













Suroviny
500gkefíru
1ksvejce
200ghladké mouky
1/2sáčkuprášku do pečiva

Do nádoby nalijeme kefír a přidáme vejce. Elektrickým ručním mixérem promícháme.
Do mouky rozmícháme kypřící prášek.
Mouku přidáváme postupně. Cca tak po 3 polévkových lžících mouky vždy promícháme mixérem. Kdo má rád skořici, může přidat tak 1/2 čajové lžičky skořice.

Na hodně rozpálené pánvičce, s velmi malým obsahem tuku smažíme z obou stran.


Já pak nejraději potřu trochou marmelády a kopečkem pribináčku.
Další varianta - obalit ve skořicovém cukru.
Možno obalit ve skořicovém cukru a pak ještě přidat pribináčka.

Do těsta také občas přidám trochu nastrouhaného jablka.

Na veganský způsob jsem je ještě nezkoušela. Teprve se na to chystám. V každém případě bych vejce nahradila banánem. Hladkou mouku nahradím špaldovou. Kefír rostlinného původu jsem zatím neobjevila. Fakt je, že jsem se po něm zas až tak nepídila. Možná to nejprve zkusím z nějakého rostliného mléka. Až vyzkouším, určitě sem tuto variantu přidám. Usmívající se













Tenhle recept mám od maminky mého manžela. Připrava těsta je velmi rychlá.




Kefir, který používán na lívance

Veganský dort s čokoládovou polevou a broskvemi

18. září 2015 v 0:50 | moje maličkost |  Sladké vegan-pečení
Včera pečení, dneska zdobení a někdy do týdne připojím recept. Zatím dám jen fotečku mého posledního dortíčku pro vegany.


Recept na tento dort je vlastně hrníčkový.

Mnou použitý hrníček je čtvrtlitrový. Forma, ve které jsem dort pekla má vnitřní průměr 25 cm.

Recept jsem našla na internetu. Když jsem ale poprvé dělala dort podle receptu, nevyšlo to podle mých představ. Ne že by se nepovedl. To zase ne. Chutnal skvěle, ale já jsem s tím moc spokojená nebyla. Na mé gusto byl příliš hutný, nebyl moc "nadýchaný" .... Poleva byla moc hustá, příště zase řídká a neztuhla, jindy ztuhla, ale zdobení do rána "sjelo" z dortu dolů.... A tak jsem příště něco přidala, něco ubrala. A postupným pečením dalších cca 6 dortů jsem se dopracovala k následujícímu množství surovin:

Vždy kombinuji při pečení veganského dortu 2 druhy mouky.Hutnější mouky dám méně a jemnější více, zhruba tak v poměru 1:3, nebo menší a větší půlku ( v závislosti na "hutnosti" ). Zatím volím poměy pocitově - někdy se zadaří více a jindy méně. Na tento dort byly použity suroviny následovně:

Korpus:
1hrnekžitné mouky
1/3hrnkukakaového prášku
1/3hrnkukokosu
2sáčkyvanilkové cukru
1hrnektřtinového cukru
2čajové lžičkyjedlé sody
2čajové lžíčkyocta
1/2hrnkurostlinného oleje
1,5 - 2hrnkyteplé vody


Načokoládovou polevu:
1/3hrnkutřtinového cukru
8lžicrotlinného margarínu
4lžícesojového mléka
4polévkové lžícesojového mléka
4lžícepráškového kakaa


Příprava dortu:
Troubu předehřejeme na 170°C. Smíchám sypké věci a důkladně promíchám se smíchanými řídkými. (Jedlá soda a ocet nahrazuje prášek do pečiva). Naleji do vymazené a moukou vysypané dortové formy. Pečeme zhruba 30 minut. Vodu přidávám až na konec a postupně. Aby se mi ve výsledku nestalo, že budu mít těsto moc řídké.

Po upečení můžeme dort rozkrojit a uvnitř namazat třeba marmeládou, prolít kávou nebo namazat částí čokololádové polevy.

Příprava polevy
Přísady dáme do kastrůlku a na nejmírnějším stupni promícháváme, dokud nám nevznikne poleva. Potřeme dort touto polevou a při tunutí něcím ozdobíme. Já jsem zdobila broskvemi z kompotu. Může se ozdobit třeba oříšky ...
Fantazii se meze nekladou.

No dost tu bojuji s úpravou, ale věřím, že se mi to povede časem vypilovat.