Veganský dort s čokoládovou polevou a broskvemi

18. září 2015 v 0:50 | moje maličkost |  Sladké vegan-pečení
Včera pečení, dneska zdobení a někdy do týdne připojím recept. Zatím dám jen fotečku mého posledního dortíčku pro vegany.


Recept na tento dort je vlastně hrníčkový.

Mnou použitý hrníček je čtvrtlitrový. Forma, ve které jsem dort pekla má vnitřní průměr 25 cm.

Recept jsem našla na internetu. Když jsem ale poprvé dělala dort podle receptu, nevyšlo to podle mých představ. Ne že by se nepovedl. To zase ne. Chutnal skvěle, ale já jsem s tím moc spokojená nebyla. Na mé gusto byl příliš hutný, nebyl moc "nadýchaný" .... Poleva byla moc hustá, příště zase řídká a neztuhla, jindy ztuhla, ale zdobení do rána "sjelo" z dortu dolů.... A tak jsem příště něco přidala, něco ubrala. A postupným pečením dalších cca 6 dortů jsem se dopracovala k následujícímu množství surovin:

Vždy kombinuji při pečení veganského dortu 2 druhy mouky.Hutnější mouky dám méně a jemnější více, zhruba tak v poměru 1:3, nebo menší a větší půlku ( v závislosti na "hutnosti" ). Zatím volím poměy pocitově - někdy se zadaří více a jindy méně. Na tento dort byly použity suroviny následovně:

Korpus:
1hrnekžitné mouky
1/3hrnkukakaového prášku
1/3hrnkukokosu
2sáčkyvanilkové cukru
1hrnektřtinového cukru
2čajové lžičkyjedlé sody
2čajové lžíčkyocta
1/2hrnkurostlinného oleje
1,5 - 2hrnkyteplé vody


Načokoládovou polevu:
1/3hrnkutřtinového cukru
8lžicrotlinného margarínu
4lžícesojového mléka
4polévkové lžícesojového mléka
4lžícepráškového kakaa


Příprava dortu:
Troubu předehřejeme na 170°C. Smíchám sypké věci a důkladně promíchám se smíchanými řídkými. (Jedlá soda a ocet nahrazuje prášek do pečiva). Naleji do vymazené a moukou vysypané dortové formy. Pečeme zhruba 30 minut. Vodu přidávám až na konec a postupně. Aby se mi ve výsledku nestalo, že budu mít těsto moc řídké.

Po upečení můžeme dort rozkrojit a uvnitř namazat třeba marmeládou, prolít kávou nebo namazat částí čokololádové polevy.

Příprava polevy
Přísady dáme do kastrůlku a na nejmírnějším stupni promícháváme, dokud nám nevznikne poleva. Potřeme dort touto polevou a při tunutí něcím ozdobíme. Já jsem zdobila broskvemi z kompotu. Může se ozdobit třeba oříšky ...
Fantazii se meze nekladou.

No dost tu bojuji s úpravou, ale věřím, že se mi to povede časem vypilovat.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama