Říjen 2015

Veganské lívance

19. října 2015 v 23:32 | moje maličkost |  Veganské vaření
Tak jsem se včera konečně odhodlala a zkusila jsem veganské lívance. Recept sem ale zatím dát nemohu. Ne že bych nechtěla, ale vlastně nakonec nevím, kolik jsem tam dala, kterých surovin. Zkusím to vydedukovat, ale rozhodně to zatím nebude moje poslední verze receptu na veganské lívance.

Při přípravě těsta na lívance jsem si chvíli tak trochu připadala jako v pohádce Hrnečku vař. Chvílemi jsem si také vzpomněla na večerníček Pat a Mat, a to na díl, ve kterém zkracovali stolečku nohy. S tím rozdílem, že jim na délce nožiček ubývalo a mně těsta přibývalo.

Vycházela jsem z receptu na Lívance z kefíru.

Nejprve jsem si řekla, že lívanců udělám o polovinu méně. Takže jse začla s následujícím rozpisem

250 ml sojového mléka
1 čajová lžička směsi NO EGG a 2 polévkové lžíce vody (= 1 vejce)
100 g celozrnné žitné mouky
1/2 čajové lžičky instatního droždí

Nejprve jsem elektrickým ručním mixérem ušlehala "1 vejce". Pak jsem k tomu přidala mléko. Postupně jsem přidávala mouku. Ale nakonec jsem jí dala jen 80 g a už bylo těsto moc husté. Tak jsem tam "přicmrdla" trochu mléka, až to získalo pro mne odpovídající hustotu těsta. Pak jsem přidala droždí.
Než jsem si vyndala a rozpálila pánev, bylo těsto opět husté. Nezbylo mi, než opět přidat trochu mléka. Ale to už mi bylo jasné, že mám málo mouky, i když je těsto husté. Ale také jsem začala tušit, že žitnou mouku už přidat nemohu. Zapátrala jsem ve špajzu a vybrala si Moučnou směs NOMIX bezlepkovou NOMINAL, která je výborná na zahušťování.
Než jsem moučnou směs našla, těsto opět nakynulo. A tak jsem místo mouky opět přidávala mléko. Jelikož jsem měla na začátku jen 1/2 litru mléka, vím, že nakonec byly lívance z 1/2 litru mléka.
Snažím se vzpomenout, kolik jsem tam dala moučné směsi Nomix, ale nevím to jistě (snad 4 polévkové lžíce). Prostě tolik, aby to mělo hustotu, na kterou jsem zvyklá.
Když jsem lívance smažila, šlo to špatně. Musela jsem přesně odhadnout, kdy je otočit a kdy sundat z pánve. Když to bylo dřív, trhaly se. Když by to bylo pozdě, byly by připálené.
Nakonec se docela povedly. Ale rozhodně to není poslední verze.


Suroviny:

Veganská rychlá dvoubarevná bábovka

19. října 2015 v 18:47 | moje maličkost |  Sladké vegan-pečení
Tak tuhle bábovku mám ráda pro její rychlou a jednoduchou přípravu.
Recept vychází z receptu na RYCHLOU DVOUBAREVNOU BÁBOVKU.
A tak nemusím stát u kuchyňského pultu dlouho a přitom mohu dopřát svému mlsnému jazýčku něco dobrého ke kávičce nebo mám pro svého syna s vegankým jazýčkem něco dobrého ke snídani či svačině.

Suroviny
1hrnekšpaldové mouky
1hrnekžitné mouky
1hrnektřtinového cukru
1hrnekrostlinného mléka
1/2hrnkurostlinného oleje
3"vejce"z NO EGG
1čajová lžičkaskořice
1čajová lžičkajedlé sody
1polévková lžíce
kakaa

Hrnek použitý na tento předpis je hrnek 1/4 litrový.

Nejprve trochu vysvětlivek.

Hrnek rostlinného mléka
Použít můžeme jakékoliv mléko.
Buď použijeme tekuté - v tom případě ho zamícháme k tekutým přísadám.
Nebo použijeme sušené - v tom případě ho nemusíme rozdělávat. Dle návodu na krabici sušeného mléka si propočítáme, kolik budeme potřebovat vody a kolik lžic (lžiček, gramů, ..) sušeného nápoje na 1 hrnek. V tomto případě na 1/4 litru mléka. Vodu přidáme k tekutým přísadám a prášek sušeného mléka k suchým přísadám.
Já jsem použila sušené mléko pohankové (tedy 2 čajové lžíce sušené pohankové směsi a 1/4 l vody)

3 "vejce" z NO EGG
Dle návodu na krabici náhražky vajec NO EGG ušleháme směs narhazující 3 vejce. Tedy v tomto případě 3 čajové lžičky směsy a 6 polévkových lžic vody.

Do mísy dáme mimo kakaavšechny suché přísady (špaldovou a žitnou mouku, třtinový cukr, skořici, jedlou sodu a 2 čajové lžíce sušené pohankové směsi) a trošku promícháme.
V druhé nádobě elektrickým ručním šlehačem nejprve ušleháme z náhražky vajec NO EGG 3 "vejce". Pak přidáme rostlinný olej (já použila řepkový) a 1/4 l vody (ze které by bylo to mléko), zašleháme a nalijeme na do mísy k sypkým přísadám. Důkladně promícháme.

Část těsta nalijeme do vymazené a vyspané formy na bábovku.
Do zbylé části těsta přimícháme kakao. Kakaem obarvené těsto nalijeme také fo bávovkové formy. Pro nepravidelnější promíchání můžeme párkrát (třeba lžící) sem tam obě těsta promíchát. Nebo můžeme do formy nalít nejprve polovinu světlého těsta, pak tmavé a pak zbytek světlého.

Pečeme pozvolna v předehřáté troubě cca 30-40 minut.

Pro porovnání sem dávám obrázek, na kterém je jeden plátek RYCHLÉ DVOUBAREVNÉ BÁBOVKY a druhý plátek je v tomto receptu uvedebná VEGANSKÁ RYCHLÁ DVOUBAREVNÁ BÁBOVKA. Jednu jsem pekla v pátek a druhou hned v sobotu a tak se mi povedlo vyfotit oba kousky na jednom talíři. Obě chutnají velmi dobře. Jen ta veganská má tmavší těsto (vzhledem k použité mouce) a tak není barevný přechod tolik znát.

V obou těchto bábovkách jsou pro spestření chuti rozinky.
Pro další varianty můžeme přimíchat sekané oříšky, kokos, .... prostě dle chuti.

A teď ještě pár obráků veganské rychlé dvoubarevné bábovky



Rychlá dvoubarevná bábovka

19. října 2015 v 15:26 | moje maličkost |  Sladké pečení
Tak tuhle bábovku mám ráda pro její rychlou a jednoduchou přípravu.
Což se mi momentálně hodí. Jelikož v současné době hopkám o francouzských holích (jsem po operaci kolene).
A tak emusím stát u kuchyňského pultu dlouho na jedné nožce a přitom mám čím pohostit návštěvu a nebo dopřát svému mlsnému jazýčku něco dobrého ke kávičce.

Suroviny
2hrnkypolohrubé mouky
1hrnekcukru krupice
1hrnekmléka
1/2hrnkuoleje
2ksvajec
1sáčekvanilkového cukru
1sáčekprášku do pečiva
1polévková lžícekakaa

Hrnek použitý na tento předpis je hrnek 1/4 litrový.

Do mísy dáme všechny suché přísady mimo kakaa a trošku promícháme.
V druhé nádobě (třeba elektrickým ručním šlehačem) promícháme vejce, olej a mléko a nalijeme na do mísy k sypkým přísadám._Důkladně promícháme.
Část těsta nalijeme do vymazené a vyspané formy na bábovku.
Do zbylé části těsta přimícháme kakao. Kakaem obarvené těsto nalijeme také fo bávovkové formy. Pro nepravidelnější promíchání můžeme párkrát (třeba lžící) sem tam obě těsta promíchát. Nebo můžeme do formy nalít nejprve polovinu světlého těsta, pak tmavé a pak zbytek světlého.

Pečeme pozvolna v předehřáté troubě cca 30-40 minut.

Jak vypadá bábovka si každý určitě dokáže představit a proto sem dávám pouze obrázek, na kterém je jeden plátek RYCHLÉ DVOUBAREVNÉ BÁBOVKY (uvedené v tomto receptu) a druhý plátek je VEGANSKÁ RYCHLÁ DVOUBAREVNÁ BÁBOVKA, která je mezi veganskými recepty. Jednu jsem pekla v pátek a druhou hned v sobotu a tak se mi povedlo vyfotit oba kousky na jednom talíři. Obě chutnají velmi dobře. Jen ta veganská má tmavší těsto (vzhledem k použité mouce) a tak není barevný přechod tolik znát.

V obou těchto bábovkách jsou pro spestření chuti rozinky.
Pro další varianty můžeme přimíchat sekané oříšky, kokos, .... prostě dle chuti.

Hummus

11. října 2015 v 22:57 | moje maličkost, resp. autor receptu je moje maminka |  Veganské vaření
K tvorbě hummusu jsem se zatím nedostala. Ale uvádím zde základní recept, podle kterého hummus dělá moje maminka mému synovi. Vnoučka rozmazluje i různými variantami (zeleninový hummus, pikantní, apod.) Ale k získání rozpisu na tyto varianty zatím nedošlo. Tak zatím jen klasika:

1/4kgcizrny
2lžícehořčice
2lžícerostlinného pomazánkového másla
1lžíceolivového oleje
1špetkasoli
1špetkamletého pepře
1lžíceláku z okurek
1stroužekčesneku

Cizrnu den předem namočíme.
Vodu slijeme, znovu zalijeme a dáme vařit.
Vařenou cizrnu necháme vychladnout a pak ji umeleme na masovém mlýnku.
K umleté cizrně přidáme hořčici, máslo a olej a zředíme trochou láku (lák můžeme nahradit lžící vody).
Nakonec osolíme, opepříme a přidáme rozetřený česnek.

Namazat můžeme např. na racio chlebíčky a ozdobíme třeba rajčetem či jinou zeleninou, kterou máme rádi a ladí naší chuti.

A teď takovou perličku.
Někteří výrobci jsou kouzelníci. Vykouzlí i nemožné. Vyrobí vám hummus, který se pravděpodně nikdy nezkazí - viz datum spotřeby na obrázku.
Nutno podotknout, že syn neměl odvahu to vyzkoušet a zkonzumoval ho ještě před koncem letošního února.



Můj vztah k mléku

11. října 2015 v 19:09 | moje maličkost |  Všehochuť

Krabicové kravské mléko už mě provází dlouhou dobu.
Ještě v nedávné době jsem většinou vypila průměrně víc jak litr za den.
Jak čas šel a z mého syna se stával vegan, přesvědčil mě, že to není zrovna to nejzdravější počínání pro moje tělo.

A tak jsem začala ochutnávat mléka rostlinná. Ač jsem tak činila bez jakýchkoliv očekávní příštích chutí, zatím jsem nenatrefila na rostlinné mléko, které by moji chuť uspokojilo. Ochutnala jsem ovesné, sojové, mandlové a kokosové.
Mléko sojové a ovesné mi vůbec nechutná - mám pocit, že piji mnou oblíbené mléko (krabicové kravské), do kterého mi někdo namíchal mouku a ještě něco dalšího divného.
Chuť mléka kokosového a mandlového už mi přijde o trochu lepší, ale chuti mého oblíbeného kravského mléka se nevyrovná.
Je to určitě tím, že kravské mléko piji už skoro půl století a jsem na tu chuť zvyklá. A tak se sem tam napiji rotlinného mléka, abych obohatila svůj "jídelníček" a moje chuťové buňky si na tuto chuť přivykly. Sem tam si tedy "dám prcka" kokosového mléka (nebo event. mandlového). A konzumaci mléka kravského jsem přeci jen trochu omezila, ale úplně se ho nevzdala.
Na druhou stranu se děsím dne, kdy už budu chtít jen mléko kokosové nebo mandlové. Proč? No při pomyšlení, že potřeba jen pro mě je víc jak 1 litr za den, si nedokáži představit jakou vichřici to (při současných cenách) způsobí v mojí peněžence.


Veganský banánový pudink

10. října 2015 v 21:51 | moje maličkost |  Veganské vaření
Pro přípravu pudinku na Fazolový dort s banánovým pudinkem jsem použila mléko sojové a sušené mandlové mléko.

Suroviny
500mlrostlinného mléka
3polévkové lžícetřtinovéh cukru
2polévkové lžícesušeného rostlinného mléka
1rozmačkanýbanán
50gškrobu


Postup je skoro stejný jako u přípravy klasického pudinku z kravského mléka a pudinkového prášku.

Do kastrůlku dáme hřát cca 1/4 litru rostlinného mléka.
Mezitím v hrníčku do zbylého 1/4 litru mléka přidáme třtinový cukr, sušené rostlinné mléko a škrob. Dobře promícháme (kvrdlačkou, mixérem nebo jiným způsobem). Pak přidáme rozmačkaný banán a promícháme kvrdlačkou.

Když je mléko v kastrůlku teplé, přilijeme do něj směs z hrnečku.

Za střídavého míchání (aby se netvořily cucky a pudink se nepřipaloval ke dnu) přivedeme k jemnému varu. Když má pudink požadovanou hustotu, nalijeme do připravených misek (nebo na dort, buchtu nebo prostě tam, kde ho chceme mít Smějící se a necháme vychladnout.

Proměny:
1) Místo banánu použijeme jiné ovoce. Dle zvoleného ovoce dáme více, či méně, cukru
2) Místo banánu použijeme 2-3 lžíce kokosu, kakaa, mletých či nasekaných oříšků, strouhané čokolády ....
3) Můžeme třeba přidat rozinky
4) Do misek dáme nejprve ovoce nebo jeho kousky a to pak zalijeme pudinkem

Při proměnách se zcela jednoduše necháme inspirovat vlastní chutí, intuicí či prostě jen surovinymi, které máme zrovna k dispozici.


FAZOLOVÝ DORT - 2.pokus - S BANÁNOVÝM PUDINKEM

10. října 2015 v 18:29 | moje maličkost |  Sladké vegan-pečení
Můj "neúspěšný" pokus o fazolvý dort z minulého týdne mi nedal spát. A tak jakmile se sešly v mojí kuchyni suroviny pro novou verzi, vrhla jsem se na pečení plná očekávání, jak to tentokrát dopadne.

Suroviny
70gztuženého rostlinného tuku
150gmoučkového cukru
1sáčekskořicového cukru
200gmletých vařených fazolí adzuki
200gstrouhaných oříšků
1čajová lžičkajedlé sody
12polévkových lžicvody
6čajových lžičeksměsi NO EGG
1čajová lžičkajavorového sirupu

Změklý ztužený tuk jsem důkladně rozmíchala v míse s cukrem.
Přidala jsem rozemleté vařené fazole adzuki a opět zamíchala.
Další přísadou do tého hmoty byla 1/2 sáčku skořicového cukru. Původně jsem si myslela, že to bude stačit. Ale později se mi zdálo, že hmota ztratila skořicovou vůni a tak jsem ke konci jěště přidala druhou půlku sáčku.
Teď přišly na řadu oříšky. Ty jsem přidávala postupně (ve 3 dávkách) a vždy promíchala.
Další vmíchanou přísadou byla lžička jedlé sody.

V jiné nádobě jsem si připravila z náhražky vajec NO EGG podle návodu "sníh ze 6 vajec":
Přesněji tedy z 12 polévkových lžic vody a 6 velmi vrchovatých čajových lžiček směsi NO EGG jsem opravdu velmi dlouho šlehala elektrickým ručním šlehačem, dokud to alespoň trochu nezhoustlo. Rozhodně to bylo více jak 20 minut. A když už to vypadlo, že už to opravdu více nezhoustne, tak jsem přidala (za stálého šlehání) druhou polovinu skořicového cukru.

Takto ušlehaný "sníh" jsem vmíchala do směsi v míse a opět promíchala. Jen tak pro chuť a vůni jsem přidala čajovou lžičku javorového sirupu.

Oproti minulému těstu bylo toto těsto o něco vláčnější a řidší. A já tím padém o něco spokojenější. Ale abych se přiznala, má přestava o "novém" těstě byla ještě o něco řidší.

Ale hustotou jsem se už nezabývala a těsto vlila do vymazané a vysypané dortové formy.
Pekla jsem v předehřáté troubě při 175°C 25 minut.

Po upečení jsem nechala pozvolna chladnout v otevřené troubě cca 1/2 hodiny a pak jsem teprve vyndala ven z trouby a nechala chladnout do úplného vychladnutí.

A jelikož se mi dort opět nezdál dostatečně vysoký rohodla jsem se, že bude mít další vrstvu z veganského banánového pudinku.

Korpus jsem vrátila do dortové formy. Kraj korpusu jsem kolem dokola obložila na kolečka nakrájenými banánovými plátky.
Když byl pudink vařený, nalila jsem ho do středu dortu a hned rozetřela až na kraj dortové formy. A to tak, aby překryl banány, ale přitom přes ně nepřetekl. Vše jsem nechala vychladnout v chladniččce.

A jelikož jsem tak trochu zaváhala a nepřipravila si nic na ozdobu, tak mi pudink ztuhl dřív, než jsem na něj stihla poskládat ovoce. A tak teď právě vymýšlím, jak dort dodatečně ozdobím.






Tak k nazdobení dortu přeci jen došlo.

Nakonec jsem k ozdobení dortu použila tuto bio čokoládu na vaření. Rozehřála jsem jí ve vodní lázní. Ke zdobení jsem použila injekční stříkačku. Jsem s ní velmi spokojená. Nemusí se k ní vůbec nic přidávat, rozehřátá je za chviličku, je krásně hladká a velmi rychle moje ornamenty ztuhly.

Tato čokoláda prošla hloubkovou kontrolou, kterou provedl můj jediný syn-vegan, který čokoládu pro tento účel vybral a zakoupil.

A musím poznamenat, že je dobrá i jen tak k snědku :)

A teď ještě fotečky hotového a nakrojeného dortu.




Ještě si neodpustím takovou malou poznámku.
Nejprve bych, ale chtěla doporučit, abyste si přečetli článek "Můj vztah k mléku".

Svůj dort jsem samozřejmě musela ochutnat. Jaký bych to byla kuchař!
Jestli jste si důkladně přečetli recept a článek o mléku, tak je vám určitě jasné, že při ochutnávání pudinku na dortu jsem měla určité obavy. Neboť základem je mléko sojové, které mi tedy absolutně nechutná. Ale světe div se. Snad za to může ten banán nebo korpus pod ním či kombinace obojího.
Dort je prostě moc dobrý a kdybych nevěděla z jakých surovin je vyroben, tak by to moje chuťové buňky ani nepoznaly.
A tak z toho všeho mám takový povznášející pocit .....
Smějící se

Fazolový dort

5. října 2015 v 0:32 | moje maličkost |  Sladké vegan-pečení
Nejprve původní recept, z kterého jsem vycházela.
200 g vařených fazolí umletých na masovém strojku
200 g másla
150 g moučkového cukru
200 g mletých ořechů
6 vajec

Utřeme máslo s cukrem. Postupně přidáme žlouky. Pak přidáme mleté ořechy. Pak vmícháme mleté fazole. Nakonec do směsi zlehka zamícháme tuhý sníh ze 6 bílků. Těsto vlijeme do vymaštěné a vysypané formy a zlehka upečeme v předehřáté troubě.

Recept na fazolový dort jsem zahlédla v nějakém televizním vysílání. Rychle jsem si ho napsala na papírek. Stihla jsem si napsat hlavně množství surovin. Postup jsem moc nestihla a tak jsem ho různě poskládala z toho co jsem si pamatovala, co jsem našla na netu a přikořenila troškou svých zkušeností.
Než jsem ho ale vyzkoušela, rozhodla jsem se hned experimentovat a rovnou ho zkusit na veganský způsob.
Z oříšků jsem měla po ruce jen nesolené arašídy a pouze 150 g. Normálně bych se vydala nakoupit a dokoupila bych si chybějící suroviny, ale bohužel jsem momentálně trochu imobilní a na nespchopence. Tak jsem se rozhodla využít toho, co mám doma, protože jsem ho chtěla udělat hned a za každou cenu. Nechtěla jsem čekat (až se najde nějaký nákupčí). Zrovna jsem měla navařené barevné fazole, jelikož jsem chystale synovi fazole s dušenou zeleninou. Tak jsem si jich dala část stranou a rovnou je namlela. Množství surovin jsem si upravila následovně.

200 g vařených fazol
200 g ztuženého rostliného másla
150 g moučkového cukru
150 g mletých arašídových oříšků (nesolených)
10 g holandského kakaa
1 banán (místo 2 vajec)
"sníh" z náhražky vajec "NO EGG" připravený dle návodu uvedeného na krabici (místo sněhu ze 4 bílků)


Utřela jsem tuk s cukrem. Do této směsi jsem vmíchala rozmačkaný banán.
Následně pak mleté arašídy a přesáté holandské kakao.
Potom mleté vařené fazole.
Pak jsem se snažila z náhražky vajec ušlehat tuhý sníh. Postupovala jsem podle návodu na krabici. Kde se praví, že na ušlehání sněhu, který má náhradit sníh z jednoho bílku, jsou třeba 2 polévkové lžíce vody a 1 vrchovatá čajová lžička náhražky. Dala jsem tedy 8 polévkových lžic vody a 1 vrchovaté čajové lžičky náhražky. Ač jsem se snažila sebevíc, tuhý sníh mi z toho nevzikal. Směs sice trochu připomínala sníh. Množstvím tak ze dvou klasických vajec, ale konzistencí připomínající hustší smetanu. Přidala jsem ještě jednu vrchovatou lžičku náhražky a chvíli se snažila o tužší "sníh", ale stejně se mi nedařil. Nevím o kolik více lžiček bych musela přidat, ale už jsem to dále nezkoušela a zamíchala do těsta. Těsto jsem nandala (nalít to nešlo) do vymazané a vysypané formy a dala péct do předehřáté troubny na 170°C. Výška těsta nebyla nic moc, asi 3 cm. Za celou dobu pečení těsto nevyběhlo. Už po 1/4 hodině pečení jsem si říkala, že jsem měla alespoň přidat jedlou sodu. Těsto se velmi dlouho peklo. Hlavně vnitřek se ne a ne upéci. Kraj už byl pečený až dost, ale vnitřek stále mazlavý. Pekla jsem to 1 hodinu. S výsledkem jsem teda vůbec nebyla spokojená. Nejprve jsem myslela, že korpus proleji třeba kávou a pomažu nějakým krémem. Ale zjistila jsem, že na krém nemám patřičné ingredience. Tak jsme nakonec do té ne zcela vzhledné nízké placky zakrojili. Ač to vypadalo divně, chutnalo to dobře. A než jsem se nadála zbyla mi z celé placky jen 1/4. Kterou jsme šli okamžitě vyfotit, abych sem mohla dát alespoň fotku, než se ta nevzhledná placka sní.
V každém případě při příštím pečení recept určitě trochu pozměním a s novým výsledkem se pak pochlubím.
A teď ještě ta slíbená fotky "zachráněného" kousku.

Dnes 10.10.2015 vznikl upgrade tohoto dortu. V nové verzi jsou trošku poupraveny suroviny a je obohacen o druhou vrstvu - veganský banánový pudink. Suroviny, postup, fotky ---> článek


Postup na veganský banánový pudink je v samostatném článku !