FAZOLOVÝ DORT - 2.pokus - S BANÁNOVÝM PUDINKEM

10. října 2015 v 18:29 | moje maličkost |  Sladké vegan-pečení
Můj "neúspěšný" pokus o fazolvý dort z minulého týdne mi nedal spát. A tak jakmile se sešly v mojí kuchyni suroviny pro novou verzi, vrhla jsem se na pečení plná očekávání, jak to tentokrát dopadne.

Suroviny
70gztuženého rostlinného tuku
150gmoučkového cukru
1sáčekskořicového cukru
200gmletých vařených fazolí adzuki
200gstrouhaných oříšků
1čajová lžičkajedlé sody
12polévkových lžicvody
6čajových lžičeksměsi NO EGG
1čajová lžičkajavorového sirupu

Změklý ztužený tuk jsem důkladně rozmíchala v míse s cukrem.
Přidala jsem rozemleté vařené fazole adzuki a opět zamíchala.
Další přísadou do tého hmoty byla 1/2 sáčku skořicového cukru. Původně jsem si myslela, že to bude stačit. Ale později se mi zdálo, že hmota ztratila skořicovou vůni a tak jsem ke konci jěště přidala druhou půlku sáčku.
Teď přišly na řadu oříšky. Ty jsem přidávala postupně (ve 3 dávkách) a vždy promíchala.
Další vmíchanou přísadou byla lžička jedlé sody.

V jiné nádobě jsem si připravila z náhražky vajec NO EGG podle návodu "sníh ze 6 vajec":
Přesněji tedy z 12 polévkových lžic vody a 6 velmi vrchovatých čajových lžiček směsi NO EGG jsem opravdu velmi dlouho šlehala elektrickým ručním šlehačem, dokud to alespoň trochu nezhoustlo. Rozhodně to bylo více jak 20 minut. A když už to vypadlo, že už to opravdu více nezhoustne, tak jsem přidala (za stálého šlehání) druhou polovinu skořicového cukru.

Takto ušlehaný "sníh" jsem vmíchala do směsi v míse a opět promíchala. Jen tak pro chuť a vůni jsem přidala čajovou lžičku javorového sirupu.

Oproti minulému těstu bylo toto těsto o něco vláčnější a řidší. A já tím padém o něco spokojenější. Ale abych se přiznala, má přestava o "novém" těstě byla ještě o něco řidší.

Ale hustotou jsem se už nezabývala a těsto vlila do vymazané a vysypané dortové formy.
Pekla jsem v předehřáté troubě při 175°C 25 minut.

Po upečení jsem nechala pozvolna chladnout v otevřené troubě cca 1/2 hodiny a pak jsem teprve vyndala ven z trouby a nechala chladnout do úplného vychladnutí.

A jelikož se mi dort opět nezdál dostatečně vysoký rohodla jsem se, že bude mít další vrstvu z veganského banánového pudinku.

Korpus jsem vrátila do dortové formy. Kraj korpusu jsem kolem dokola obložila na kolečka nakrájenými banánovými plátky.
Když byl pudink vařený, nalila jsem ho do středu dortu a hned rozetřela až na kraj dortové formy. A to tak, aby překryl banány, ale přitom přes ně nepřetekl. Vše jsem nechala vychladnout v chladniččce.

A jelikož jsem tak trochu zaváhala a nepřipravila si nic na ozdobu, tak mi pudink ztuhl dřív, než jsem na něj stihla poskládat ovoce. A tak teď právě vymýšlím, jak dort dodatečně ozdobím.






Tak k nazdobení dortu přeci jen došlo.

Nakonec jsem k ozdobení dortu použila tuto bio čokoládu na vaření. Rozehřála jsem jí ve vodní lázní. Ke zdobení jsem použila injekční stříkačku. Jsem s ní velmi spokojená. Nemusí se k ní vůbec nic přidávat, rozehřátá je za chviličku, je krásně hladká a velmi rychle moje ornamenty ztuhly.

Tato čokoláda prošla hloubkovou kontrolou, kterou provedl můj jediný syn-vegan, který čokoládu pro tento účel vybral a zakoupil.

A musím poznamenat, že je dobrá i jen tak k snědku :)

A teď ještě fotečky hotového a nakrojeného dortu.




Ještě si neodpustím takovou malou poznámku.
Nejprve bych, ale chtěla doporučit, abyste si přečetli článek "Můj vztah k mléku".

Svůj dort jsem samozřejmě musela ochutnat. Jaký bych to byla kuchař!
Jestli jste si důkladně přečetli recept a článek o mléku, tak je vám určitě jasné, že při ochutnávání pudinku na dortu jsem měla určité obavy. Neboť základem je mléko sojové, které mi tedy absolutně nechutná. Ale světe div se. Snad za to může ten banán nebo korpus pod ním či kombinace obojího.
Dort je prostě moc dobrý a kdybych nevěděla z jakých surovin je vyroben, tak by to moje chuťové buňky ani nepoznaly.
A tak z toho všeho mám takový povznášející pocit .....
Smějící se
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama