Veganské lívance

19. října 2015 v 23:32 | moje maličkost |  Veganské vaření
Tak jsem se včera konečně odhodlala a zkusila jsem veganské lívance. Recept sem ale zatím dát nemohu. Ne že bych nechtěla, ale vlastně nakonec nevím, kolik jsem tam dala, kterých surovin. Zkusím to vydedukovat, ale rozhodně to zatím nebude moje poslední verze receptu na veganské lívance.

Při přípravě těsta na lívance jsem si chvíli tak trochu připadala jako v pohádce Hrnečku vař. Chvílemi jsem si také vzpomněla na večerníček Pat a Mat, a to na díl, ve kterém zkracovali stolečku nohy. S tím rozdílem, že jim na délce nožiček ubývalo a mně těsta přibývalo.

Vycházela jsem z receptu na Lívance z kefíru.

Nejprve jsem si řekla, že lívanců udělám o polovinu méně. Takže jse začla s následujícím rozpisem

250 ml sojového mléka
1 čajová lžička směsi NO EGG a 2 polévkové lžíce vody (= 1 vejce)
100 g celozrnné žitné mouky
1/2 čajové lžičky instatního droždí

Nejprve jsem elektrickým ručním mixérem ušlehala "1 vejce". Pak jsem k tomu přidala mléko. Postupně jsem přidávala mouku. Ale nakonec jsem jí dala jen 80 g a už bylo těsto moc husté. Tak jsem tam "přicmrdla" trochu mléka, až to získalo pro mne odpovídající hustotu těsta. Pak jsem přidala droždí.
Než jsem si vyndala a rozpálila pánev, bylo těsto opět husté. Nezbylo mi, než opět přidat trochu mléka. Ale to už mi bylo jasné, že mám málo mouky, i když je těsto husté. Ale také jsem začala tušit, že žitnou mouku už přidat nemohu. Zapátrala jsem ve špajzu a vybrala si Moučnou směs NOMIX bezlepkovou NOMINAL, která je výborná na zahušťování.
Než jsem moučnou směs našla, těsto opět nakynulo. A tak jsem místo mouky opět přidávala mléko. Jelikož jsem měla na začátku jen 1/2 litru mléka, vím, že nakonec byly lívance z 1/2 litru mléka.
Snažím se vzpomenout, kolik jsem tam dala moučné směsi Nomix, ale nevím to jistě (snad 4 polévkové lžíce). Prostě tolik, aby to mělo hustotu, na kterou jsem zvyklá.
Když jsem lívance smažila, šlo to špatně. Musela jsem přesně odhadnout, kdy je otočit a kdy sundat z pánve. Když to bylo dřív, trhaly se. Když by to bylo pozdě, byly by připálené.
Nakonec se docela povedly. Ale rozhodně to není poslední verze.


Suroviny:
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Luky Luky | Web | 23. března 2016 v 13:28 | Reagovat

Přecházím teď na veganství, takže tento recept se mi bude určitě hodit.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama