Prosinec 2015

ŠPIČKY - VOSÍ HNÍZDA po vegansku

31. prosince 2015 v 21:43 | moje maličkost |  Vánoční cukroví - veganské
Suroviny
180gdrcených dortových oplatů
200gmletých vlašských ořechů
150gcukru moučka
8PLmléka
2PLkakaa
120grostlinného ztuženého tuku


Krém
140gcukru moučka
160grostlinného ztuženého tuku

Nějakou dobu jsem přemýšlela, čím nahradím piškoty. Nejprve jsem uvažovala, že bych mohla upéct linecká kolečka. Pak jsem si ale řekla, že to asi nebude nejšťastnější volba. Kolečka asi časem od krému zvlhnout a rozdrobí se v ruce.
Nakonec jsem si zakoupila marcipán. Ten jsem vyválela a vykrájela z něj kolečka, které jsem použila jako spodky pro vosí hnízda. Aby se mi marcipán nepřilepis přímo k nádobě, do které jsem špičky chtěla poskládat, dala jsem na dno alobal.
Moje maminka přišla druhý den na lepší řešení. Do marcipánové hmoty nejprve ještě přidala strouhané mleté ořechy. Marcipánová hmota se pak tolik nelepila - na rozdíl od té mojí.

Utřeme rostlinný tuk s cukrem. Přidáme mleté ořechy. drcené dortové oplatky, kakao, mléko a vše důkladně promícháme.
Dáme ztuhnout do studena.

Na krém utřeme rostliný ztužený tuk s cukrem.
Do krému můžeme dle chuti přidat třeba mleté oříšky nebo kokos. Také dáme ztuhnout do studena.

Připravíme si také misku s cukrem, tvořítko na vosí hnízda.
Z těsta uděláme něco jako kužel. Ten (mimo spodku) oválíme v cukru (můžeme eventuelně cukr nahradit mletými ořechy). To proto, aby se nám těsto nelepilo na stěny formičky. Napěchujeme do formičky a uprostřed uděláme otvor, do kterého dáme krém. Přiklopíme marcipánovým kolečkem a vyklpíme z formičky.
Špičky můžme nakonec ještě namočit ve veganské čokoládě na vaření.



Klasický recept na špičky, ze které jsem vycházela je v rubrice Vánoční cukroví - klasika

ŠPIČKY - VOSÍ HNÍZDA

31. prosince 2015 v 21:12 | moje maličkost |  Vánoční cukroví - klasika
Suroviny
160gvlašských ořechů - mletých
320gmletých piškot
215gcukru moučka
6PLmléka
6PLrumu
3PLkakaa
90gmásla
90ghéry


Krém
210gcukru moučka
240gmásla
3žloutky

Utřeme máslo s cukrem. Přidáme mleté ořechy. mleté piškoty, kakao, mléko, rum a vše důkladně promícháme.
Pokud chceme mít špičky lihuprosté - nahradíme rum mlékem.
Dáme ztuhnout do studena.

Na krém utřeme máslo s cukrem a poté pomalu vmícháme postupně po jednom žloutky.
Do krému můžeme dle chuti přidat třeba mleté oříšky nebo kokos. Také dáme ztuhnout do studena.

Připravíme si celé piškoty, misku s cukrem, tvořítko na vosí hnízda.
Z těsta uděláme něco jako kužel. Ten (mimo spodku) oválíme v cukru (můžeme eventuelně cukr nahradit mletými ořechy). To proto, aby se nám těsto nelepilo na stěny formičky. Napěchujeme do formičky a uprostřed uděláme otvor, do kterého dáme krém. Přiklopíme piškotou a vyklpíme z formičky.
Špičky můžme nakonec ještě namočit v čokoládové polevě.

V rubrice Vánoční cukroví - veganské je recept na Špičky - vosí hnízda po vegansku.

Rohlíčky pro veganský jazýček

29. prosince 2015 v 23:29 | moje maličkost |  Vánoční cukroví - veganské
I tento recept je upravený z receptu na klasické rohlíčky.

150 g hladké mouky
100 g pohankové mouky
100 g strouhaných vlašských ořechů (lískových oříšků nebo mandlí)
60 g cukru moučka
200 g ztuženého rostlinného tuku

Utřeme tuk s cukrem, vmícháme zbytek, prohněteme a necháme v lednici uležet.
Z části těsta vždy uděláme váleček - "housenku" a nakrájíme na přiměřené kousky. Z nich si uděláme kuličky, z kuliček oválky a z ovlků tvarujeme rohlíčky.
Pečeme při teplotě 200-210°C v předhřáté troubě.
Ještě horké obalujeme v cukru (směs moučkového a vanilkového cukru).

Vanilkové rohlíčky

29. prosince 2015 v 23:23 | moje maličkost |  Vánoční cukroví - klasika
250 g hldaké mouky
100 g strouhaných lískových oříšků (mandlí ev. vlašských ořechů)
60 g cukru moučka
100 g héry
100 g másla

Utřeme máslo s cukrem, vmícháme zbytek, prohněteme a necháme v lednici uležet.
Z části těsta vždy uděláme váleček - "housenku" a nakrájíme na přiměřené kousky. Z nich si uděláme kuličky, z kuliček oválky a z ovlků tvarujeme rohlíčky.
Pečeme při teplotě 200-210°C v předhřáté troubě.
Ještě horké obalujeme v cukru (směs moučkového a vanilkového cukru).

Rohlíčky pro veganský jazýček najdete v rubrice Vánoční cukroví - veganské.

Linecké - slepované na veganský způsob

29. prosince 2015 v 22:52 | moje maličkost |  Vánoční cukroví - veganské

Opět jsem si recept na klasické linecké cukroví, který jsem až do teď dělala každé svátky, snažila upravit, aby vyhovoval veganskému jazýčku mého syna.

220 g hladké mouky
200 g pohankové mouky
280 g rostliného ztuženého tuku
140 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
trochu citrónové kůry (nebo vanilky)
4 PL rostlinného mléka (já použila mandlové)

Utřeme tuk s moučkovým cukrem. Přidáme vanilkový cukr, citrónovou kůru a promícháme.
Nakonec přidáme mouku a mléko.
Prohněteme a necháme v lednici uležet.

Z těsta vždy okdrojíme takovou část těsta, kterou jsme schopni vyválet. Zbytek necháme prozatím v lednici.
Vyválíme a vykrajujeme požadované tvary. Předndáme je na plech.

Pečeme v předehřáté troubě při 170°C přibližně 8 minut (dle velikosti vykrojených tvarů).
Z plechu sundaváme dle upečení jednotlivých kousků. Necháme vychladnout na rovné podložce.

Po vychladnutí potíráme marmeládou, kterou spojíme vždy dva kusy k sobě.
Nakonec můžeme ozdobit veganskou čokoládou na vaření, kterou rozehřejeme ve vodní lázni.
Fantazii se meze nekladou :)

Po ztuhnutí čokoládové polevy naskládáme na sebe do krabice a uchováváme v chladu.

Pokud v dobré víře, že na balkóně bude v zimním období chladno, dáme cukroví na balkón a matka příroda nás překvapí zcela jiným počasím, jako letošní svátky - může se stát, že se nám díky sluncem rozehřáté čkolokádě, cukroví trochu více slepí (tedy v případě, že si včas nevzpomeneme, že je třeba najít jiné chladné místo).

A tak místo čtyř slepovaných prasátek máme např. jedno velké tlusté prasátko:





A nakonec pro inspiraci ještě čokoláda, kterou jsem použila na zdobení tohoto cukroví.

Linecké - slepované

29. prosince 2015 v 22:42 | moje maličkost |  Vánoční cukroví - klasika
420 g hladké mouky
280 g másla (perly, héry)
140 g cukru moučka
2 vanilkové cukry (citrónová kůra nebo vanilka)
2 žloutky

Utřeme máslo s moučkovým cukrem. Přidáme vanilkový cukr, žloutky a promícháme.
Nakonec přidáme mouku. Prohněteme a necháme v lednici uležet.

Z těsta vždy okdrojíme takovou část těsta, kterou jsme schopni vyválet. Zbytek necháme prozatím v lednici.
Vyválíme a vykrajujeme požadované tvary. Předndáme je na plech.

Pečeme v předehřáté troubě při 170°C přibližně 8 minut (dle velikosti vykrojených tvarů).
Z plechu sundaváme dle upečení jednotlivých kousků. Necháme vychladnout na rovné podložce.

Po vychladnutí potíráme marmeládou, kterou spojíme vždy dva kusy k sobě.
Nakonec můžeme ozdobit čokoládovou polevou, kterou rozehřejeme ve vodní lázni. Fantazii se meze nekladou :)

Linecké slepované na veganský způsob je v rubrice Vánoční cukroví - veganské.

VÁNOČNÍ KOULE pro vegana

29. prosince 2015 v 0:23 | moje maličkost |  Vánoční cukroví - veganské
Tento recept také vznikl úpravou klasického receptu na Vánoční koule.
Opět to nebylo na první pokus, ale zde je výsledek "bádání".

70 g mletých vlašských ořechů
180 g drcených dortových oplatků
3 lžíce rostlinného mléka ( já použila mandlové)
135 g rostlinného tuku
170 g moučkového cukru
"sníh" dle návodu ze směsi NO EGG nahrazující sníh ze 3 bílků

Na krabici NO EGG se uvádí pro sníh následující rozpis:
1 vrchovatá čajová lžička NO EGG
2 polévkové lžíce vody

Použila jsem tedy 3 vrchovaté čajové lžičky NO EGG a 6 polévkových lžič vody (1 PL = 8 ml), tedy 48 ml vody.

Utřeme tuk s cukrem.
Vmícháme ořechy a dortové oplatky.
Přidáme mléko.
Nakonec vmícháme "sníh" z NO EGG.
Zpracuje v těsto a dáme ztuhnout do chladu.
Válíme koule. Můžeme jich pak polovinu namáčet ve veganské čokoládě na vaření.


VÁNOČNÍ KOULE

28. prosince 2015 v 23:34 | moje maličkost |  Vánoční cukroví - klasika
160 g mletých piškot
1/2 balíčku drcených dortových oplatků (90 g)
2 PL rumu (mléka)
2 žloutky
50 g másla
50 g héry
100 g moučkového cukru
2 bílky - sníh

Utřeme spolu máslo s cukrem a pak přidáme žloutky a zamícháme.
Vmícháme ostatní přísady a nakonec přidáme sníh z bílků.
Dáme zhuthnout do studena.
Uválíme kuličky.
Polovinu kuliček můžeme namočit v čokoládě.

Veganskou úpravu receptu najdete na Vánoční koule pro vegana

KOKOSOVÉ KOULE pro vegana

28. prosince 2015 v 21:03 | moje maličkost |  Vánoční cukroví - veganské
Tak letos prvně hokus pokus - úprava mých klasických receptů na vánoční cukroví, dle intuice.
Občas se první pokus nepovedl a původní upravené množství ingrediencí bylo upravováno.
Zde je již výsledná verze.

130 g rostlinného tuku
150 g cukru moučka
130 g rozdrcených dortových oplatek
50 g kokosu
2 PL kakaa
7 PL rostlinného mléka (já použila mandlové)

Rostlinný tuk utřeme s cukrem a kakaem.
Přidáme rozdrcené dortové oplatky a kokos a mléko a důkladně promícháme, až se těsto spojí.
Pokud je stále sypké přidáme ještě trochu mléka nebo trošku tuku.
Dáme ztuhnout do chladu.
Vyválíme kuličky a obalujeme v kokosu.

(PL = polévková lžíce = 8 ml)

původní recept na klasické Kokosové koule


KOKOSOVÉ KOULE

28. prosince 2015 v 20:40 | moje maličkost |  Vánoční cukroví - klasika
125 g héry
125 g másla
250 g cukru moučka
250 g mletých piškot
100 g kokosu
4 PL kakaa
1 PL rumu (mléka)
1 vejce
1 žloutek

Cukr utřeme s hérou a máslem. Přidáme žloutky a zamícháme
Přidáme ostatní přísady včetně bílku a zamícháme.
Dáme ztuhnout do chladu.
Válíme kuličky a obalujeme v kokosu.

(PL = polévková lžíce = 8 ml)

Mléko místo rumu je pro ty, co nechtějí nebo nemohou ani trošku alkoholu.

Upravená verze pro vegana je na odkazu Kokosové koule pro vegana