Duben 2017

Veganský dort z mrkvového a jablečného korpusu

16. dubna 2017 v 1:45 | moje maličkost |  Sladké vegan-pečení
Tak si tak v pátek večer (cca ve 21 hod.) v klídku sedím a plánuji, co všechno mě čeká další den. Syn sedí u PC a tefonuje. Najednou se na mne obrátí a ptá se:
"Co myslíš, zvládnem do třka, cca do 14hodin, nějaký chutný veganský dort? Bára má oslavu narozenin? Usmívající se"

PřekvapenýPřekvapenýPřekvapenýPřekvapenýPřekvapenýPřekvapenýPřekvapenýPřekvapenýPřekvapenýPřekvapenýPřekvapenýPřekvapený

No nazdar, vždyť tu na něj nemám ani všechny suroviny. Panika. Skoro již naplánovaný příští den se rozpadl. Tak šup do kuchyně, co tu mám? Při trošce improvizace ......
Mám tu hodně mrkve Smějící se -> bude "MRKVOVEJ" S vyplazeným jazykem

Suroviny:
4 PL chia semínek
12 PL vlažné vody
1/2-3/4 hrnku kokosového olej/máslo
1/2-3/4 hrnku medu
1 hrnek špaldové mouky (mám tu jen hrubou)
1 hrnek arašídové mouky (tyčovým mixérem namlété blanšírované arašídy)
4 PL lněných semínek
1 sáček vanilkového cukru
1 sáček prášku do pečiva
špetka soli
špetka sody (na špičku nože)
1 PL skořice
2 hrnky nastrouhané mrkve

Postup přípravy:
Nejprve si připravím náhražku za 4 vajíčka - tedy 4 polévkové lžíce chia seminek nechám nabobtnat ve vodě = ve 12 polévkových lžících vody (1 "vejce" = 1 PL chia semínek + 3 PL vody) cca 10 minut. Občasně zamíchám, aby se mi z toho neudělal "slepenec". Pak do mísy k "chia vejcím" přidám med, rozpuštěný kokosový olej, lžíci skořice, sodu a sůl a toto všechno řádně promixuji tyčovým mixérem. Přidám arašídovou (nebo jinou ořechovou mouku) a opět tyčovým mixérem promixuji. Nakonec vmíchám nastrouhanou mrkev, ale již BEZ použití tyčového mixéru.
Teď už jen nalít do vymazané a vysypané dortové formy a upéci při 150°C.

V sobotu v 1:30 vypínám troubu a jdu spát, už nemám pomyšlení na to čekat, až korpus vychladne. Děj se vůle boží, ráno musím brzo vstávat (kvůli jiné záležitosti) - ve 4:45 hod., tak ať se aspoň trochu vyspím.

Ráno junknu na dort a ejhle je jen 1,5 cm vysoký - a jéje !!!! To teda asi stačit nebude.

Tak JEŠTĚ JEDEN korpus - stejný už ale dělat nebudu - chce to něco vyzkoušeného a zaručeného. Už to mám, bude to:

"Veganský jablečník" aneb hrníčková buchta s jablky

Ten dělám často, tentokrát ale bude v dortové formě (recept na něj jsem tu již publikovala).
Tak nejdřív si musím vyřídit, to kvůli čemu jsem vstávala takhle brzo a pak hurá do pečení Jablečníku.
V 9 hodin je upečeno, teď jen počkat, až vychladne !
Tentokrát je vysoký dostatečně, Jen není pro změnu nahoře rovný, ale uprostřed vypouklý. Až vychladne, budu to muset zkrojit.
Cca po 1:00 hodině se už dá s druhým korpusem pracovat. Seřezávám tedy "kupoli", aby byl dort nahoře hezky rovný a ujídám zkrojené kousky - "Mňam!"

Teď něčím spojit ty dvě vrstvy:

Rozmixovala jsem jeden banán tyčovým mixérém - hm, je to docela řídké Rozpačitý
Už to mám - přidávám do banánu část seřiznutého jablečníkového korpusu a mixuji to dohromady. Přidávám tak dlouho, dokud nedostanu požadovanou hustotu banánového krému.

A jdeme vrstvit:

Na tác pokládám mrkvový korpus a prolévám kávou, potírám banánovým krémem a přikládám korpus jablečníkový. Pak naskládám na vršek ovoce.

Tak teď to něčím zalít, aby ovoce neoschlo a aby se dal dort ozdobit. Rozhodla jsem se, že to zaleji pudinkem, ale nebudu ho rozdělávat v mléce, ale ve šťávě z kompotu a vody a udělám ho hustější.


Do kastrůlku dávám zahřát 200 ml vody a ve
200 ml šťávy z ananasového kompotu rozdělávám pudink. Už nesladím, voda z kompotu je sladká dost.
Pokud by se někomu zdálo, že by se to mělo přisladit,
doporučuji med.
Důkladně promíchat a přidat do již skoro bulabjící vody.
Za stálého míchání jsem připravila pudink a
zalévám s ním ovoce a uhladím.

Dávám vychladnout do ledničky, čas se krátí.


A teď už jen zbývá nazdobit požadovaným motivem.
Hledám různé pomůcky, aby byl vzor pravidelný a nevznikla nějaká zmršenina Mrkající

Posypávám barevným kokosem a sláva je hotovo. Zbývá cca 20 minut do 14 hodiny - sláva - stihla jsem to !!!